Na začátku jsem potřebovala vyřešit jediný úkol, sehnat poporodní čaj, který nebude obsahovat fenykl. Nemám ho totiž ráda a opravdu nepozřu nic, co jej obsahuje. Právě kvůli němu tak čtu složení všech čajových bylinných směsí a pak se vyhýbám obloukem každému čaji, který tuhle bylinku obsahuje.

A protože jsem žádnou poporodní směs, která by tuhle bylinku připomínající anýz nenašla, rozhodla jsem se namíchat si svůj bylinný čaj sama. Respektive koupila jsem si bylinky, které by se mi na konec těhotenství, šestinedělí a na kojení mohly hodit. Pokud vás zajímá, jaké to jsou, tady je můj seznam.

Heřmánek

Jedna z mých nejmilejších bylinek, využijete ji během celého těhotenství i po porodu. Díky svým uvolňujícím účinkům se hodí při potížích s trávením (takže se po heřmánku nebojte sáhnout při nevolnostech na začátku těhotenství) a kdykoli se budete chtít zrelaxovat. Za mě je heřmánek skvělý hlavně na nespavost, takže je možné jej přidat do večerní koupele, nebo popíjet před spaním. Tenhle trik oceníte hlavně v posledním měsíci těhotenství, kdy jede hlava na maximum a nejednu maminku trápí neklid, noční probouzení a divoké sny. Já už mám na vůni heřmánku Pavlovův reflex, stačí mi přivonět si k horkému čaji a hned se cítím líp. Takže věřím, že tuhle kouzelnou bylinku využiju i po porodu.

Maliník

O tom, že maliník usnadňuje porod, už jste nejspíš četli. Je ideální pro podporu porodních stahů, takže by jej měly popíjet hlavně ženy v posledním měsíci těhotenství. Už ve 34. týdnu můžete začít s jedním šálkem denně a do porodu dávky zvyšujte. A pokud si čaj oblíbíte, můžete pokračovat i po porodu, maliník je totiž skvělým pomocníkem i při zavinování dělohy.

Kontryhel

Ženská bylinka, kterou do svého pitného režimu můžete zařadit posledních pár týdnů před narozením miminka, abyste svou dělohu připravily na porod. Pokud to nestihnete, nevadí, ale doporučuju si bylinku určitě pořídit i na čas po porodu. Pomáhá totiž s hojením ran a poporodních jizev, umí utlumit krvácení a je vhodný na spoustu dalších gynekologických bolestí. Navíc ovlivňuje psychiku a příznivě ovlivňuje naši náladu. Doporučuju i na sedací koupele (ideálně v kombinaci s měsíčkem a řebříčkem, jejichž popis najdete níže).

Měsíček

Využívá se především zevně na podporu hojení, doporučuju po něm sáhnout především v případě špatně se hojících ran nebo v případě, že vás po porodu budou trápit hemeroidy.

Řebříček

Bylinka vhodná v případech, kdy dochází ke ztrátám krve, takže ideální na dobu šestinedělí, kdy se čistí vaše děloha, jejíž krvácení umí právě řebříček regulovat. A opět využijete i při hemeroidech.

Kopřiva

Skvělá pro ty, které trápí chudokrevnost, pokud tedy bojujete s nedostatkem železa, využijete ji před porodem i po něm. Působí také příznivě na tvorbu mléka a po šestinedělí využijete i její super schopnosti při vypadávání vlasů.

Mateřídouška

Využívá se pro vyvolávání porodu, takže si ji naordinujete až v případě, kdy se opravdu snažíte o to, aby miminko přišlo na svět. Pokud ji nevyužijete, nevadí, hodí se vám i po porodu, protože podporuje laktaci, ale je vhodná také k uklidnění, takže vám pomůže s nadýmáním i s psychikou.

Meduňka

Ideální na poporodní blues a špatnou náladu. Pokud se děsíte šestinedělí, tahle bylinka by ve vašem repertoáru neměla chybět.

Květ černého bezu

Další bylinka, kterou využijete na podporu tvorby mateřského mléka. A jako bonus se hodí i při nadýmání. Dvojkombinace, která se po porodu opravdu hodí.

Jestřabina

Vhodná na podporu laktace.

Levandule

Působí proti bolesti a infekci a je vhodná k relaxaci. Za mě musthave pro poporodní sedací koupele.

Kostival

Používejte zevně, pokud vás trápí otoky. Dejte si nohy nahoru, sprchujte střídavě ledovou a teplou vodou a pak nohy namažte kostivalovým krémem či tinkturou. Ideální kombinace. Kořen kostivalu pak využijete na šicí směs. O té více níže.

Lichořeřišnice

Přírodní antibiotikum, které působí převážně v urogenitální oblasti. V těhotenství může zbrzdit růst stafylokoka a dalších bakterií, takže tinkturu je ideální začít kapat kolem 34. týdne.

Dubová kůra

Využijete ji na poporodní sedací koupele, hlavně v případě, že vás budou trápit hemeroidy. Pokud ne, nevadí, hodí se i pro svou schopnost hojit rány a zastavovat krvácení.

Bylinná napářka

Pokud věříte v sílu bylinek, rozhodně doporučuju vyzkoušet i bylinnou napářku. Lze zakoupit přímo bylinné směsi pro změkčení hráze a uvolnění porodních cest, které využijete od ukončeného 38. týdne, napářku využijete i v první době porodní a po porodu. Se způsobem využití vám pomůže vaše dula, ale napářku už nabízí i některé porodnice. K vyzkoušení vám pak stačí nerezová mísa, deka a wc, pokud s napařováním začínáte a nevíte, jestli vám bude vyhovovat, nemusíte využívat ani speciální stoličku s otvorem, která se při napářce zpravidla používá. Mísu s horkou bylinnou směsí zkrátka vložíte do záchodu, funguje to i tak.

Šicí bylinky

Možná už jste slyšeli také o směsi šicích bylinek podle mexické porodní báby, příprava je velmi jednoduchá, stačí rozemlít kořen kostivalu, rozmarýn a list jitrocele ve stejném poměru společně s jílem. Udává se zelený, já mám doma hypoalergenní bílý, myslím, že můžete použít ten, který budete mít po ruce. Zelený hodně vysušuje, což může být právě na poporodní poranění plus. Nicméně nic nezkazíte ani tím bílím. Rozemletou směs nanášejte na čistou vložku a nechte působit.

Koření proti nadýmání

Podobné vlastnosti fenyklu má i kardamom, skořice, bobkový list, kurkuma či zázvor. Každé z uvedených koření má samo o sobě ještě spoustu dalších pozitivních účinků, pokud vás ale trápí kolika vašeho miminka, udělejte si odvar s cizokrajným kořením a hned vám bude lépe. Jen to nepřehánějte s množstvím a počkejte si až na dobu po porodu, toto koření není vhodné k užívání v těhotenství.

 

Jaké bylinky se osvědčily vám? Pokud máte své tipy, budu ráda za vaše sdílení! 

 

Za úvodní fotku děkuji Lucii Fenclové.

Privacy Preference Center