Na konci léta už netrpělivě vyhlížím podzim a s prvním ošklivým počasím se zavřu do kuchyně a nejraději bych u kamen trávila celé dny. Ráno míchám husté kaše, na obědy připravuju spoustu luštěnin a kořenové zeleniny a k večeři mám nejraději polévky. A ráda bych vám ukázala tři, které splňují všechny moje všechny podzimní požadavky: jsou syté, zdravé, rychlé a jsou ideální na zahřatí.
Čočková z jednoho hrnce
Pokud nemáte čas a nechce se vám nic vymýšlet, pusťte se do téhle super jednoduché polévky, která má v sobě ještě kousek léta v podobě rajčat, ale díky koření už se hodí spíš na podzim. Všechno jen nakrájejte a pak prostě vložte do jednoho hrnce a dejte vařit. Nemusíte smažit cibulku, ani postupně přidávat zeleninu. A přesto je tahle polévka skvělá!
Co potřebujete:
hrnek červené čočky
2 mrkve
1 petržel
půlku bulvy celeru
3 rajčata
1 cibuli
3 stroužky česneku
5 cm čerstvého zázvoru
1 lžičku kurkumy
špetku chilli
2 lžíce kokosového oleje
půl lžičky římského kmínu
půl lžičky koriandrových semínek
půl lžičky hořčičných semínek
2 hrsti čerstvého špenátu
čerstvý koriandr k podávání
citrónový šťáva
Do hrnce vložte všechny ingredience z prvního odstavce. Stačí je nadrobno nakrájet. Zalejte třemi hrnky vody a dejte vařit, trvá to zhruba 40 minut. Dochuťe solí a pepřem.
V malém kastrolku rozpalte kokosový olej, přidejte koření z druhého odstavce a chvilku nechte prohřát. Do horké polévky pak přidejte olej s kořením, a nakrájený špenát. Poté zasypte koriandrem, zakápněte citronovou šťávou a jezte.
Zázvorová s kurkumou
Na podzim okořením klasické vývary špetkou orientálního koření. Stačí přidat trošku chilli, kurkumy a zázvoru a z obyčejné zeleninové polévky se stane instantní topení:) Zkuste navíc přidat ještě kousek miso pasty a lžičku jablečného octa, polévka je pak ještě o kousek lepší.
Co potřebujete:
1 cibuli
1 mrkev
polovinu celerové bulvy
3 stroužky česneku
5 cm zázvoru
2 lžičky kurkumy
špetku chilli vloček
vývar
2 lžičky miso pasty
1 lžičku jablečného octa
koriandr
Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, trvá to jen pár minut. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor, přisypte kurkumu, chilli a míchejte. Zalejte vývarem a krátce povařte. Jakmile bude zelenina na skus, máte téměř hotovo. Odeberte trochu polévky bokem a v mističce zvlášť do ní přidejte miso a jablečný ocet. Jakmile chutě spojíte, vlijte zpět do polévky. Dochuťte solí a posypte koriandrem. Polévku můžete podávat třeba s celozrnným bulgurem, nebo těstovinami orzo.
Cizrnová se špenátem
Sežeňte si opravdový šafrán a tu nejlepší uzenou papriku. Jedině tak bude tahle polévka opravdu dokonalá!
Co potřebujete:
1 cibuli
3 výhonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
2 lžičky uzené papriky
1 konzervu rajčat
půl hrnku hnědé rýže
1 cuketu
špetku šafránu
hrnek uvařené cizrny
2 hrsti mangoldu
Na oleji zpěňte cibuli, poté přidejte celer na kostičky a míchejte asi pět minut. Přidejte nakrájený česnek a uzenou papriku, zalejte rajčaty a pořádně promíchejte. Přidejte nakrájenou cuketu, rýži a cizrnu, špetku šafránu, zalejte hrnkem vody a nechte povařit. Po 20 minutách máte hotovo, stačí přidat nakrájený mangold a můžete servírovat.
Podzimní tip
Babí léto je moje nejmilejší období a dokud nepadají trakaře, snažím se každý den strávit alespoň chvilku v přírodě. A teplá polévka se jí úplně nejlíp za pošmourného počasí venku, tak se vybavte termoskou s širším hrdlem a dejte si ji ke svačině klidně v parku.