Taky vás ráno tahá sluníčko z postele o něco dřív než obvykle? Využijte ráno čas navíc a udělejte si radost poctivou snídaní. Máte radši slanou, sladkou, nebo smoothies? Mám jeden recept pro každého!
Çılbır neboli ztracená vejce v jogurtu
Moje oblíbená turecká snídaně, tyhle vajíčka si udělám vždycky, když se mi stýská po Istanbulu. Nezalekněte se ztracených vajec, když se vám nepovedou, schováte je v jogurtu.
Na 1 porci potřebujete:
- 1 bílý jogurt
- 1-2 vejce
- stroužek česneku
- máslo a olivový olej
- chilli, sůl a pepř
Smíchejte drcený česnek se solí, pepřem a bílým jogurtem a dejte do mističky. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, poté přidejte dvě lžíce octa, stáhněte oheň a vařečkou ve vodě vytvořte vír, do kterého vyklepnete vejce. Ty pak vařte 3 minuty, vyndejte a nechte okapat. Rozehřejte máslo, přidejte chilli a chvilku restujte. Poté stáhněte z plamene a přidejte olivový olej, sůl a pepř. Do mističky s jogurtem vložte vejce a přelijte chilli směsí. Podávejte s čerstvýma bylinkama (ideální je třeba kopr, ale baví mě i bazalka nebo máta) a chlebem.
Pečené meruňky s granolou
Miluju pečené ovoce a málokdy se ráno odbydu tím, že do kaše přidám jen čerstvé kousky. Na podzim peču švestky, hrušky a jablíčka, v zimě banány, na začátku léta jahody a v létě pak meruňky, ty jsou karamelizované totiž úplně nejlepší.
Na jednu porci potrebujete:
- 2 hrsti granoly (pokud máte chvilku, vyrobte si vlastní granolu, použít můžete středeční recept z dřívějšího postu)
- tučný bílý jogurt
- čokoláda na kostičky
- mátu
- 3 meruňky
- lžíci třtinového cukru
Meruňky vypeckujte a rozkrojené je položte na plech řezem nahoru. Poprašte třtinovým cukrem, máslem nebo kokosovým olejem a vložte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečte 10-15 minut. Mezitím si do mističky připravte jogurt a granolu, poté přidejte zkaramelizované meruňky. Ihned posypte kousky čokolády, ať se na horkém ovoci stihne rozpustit, přidejte mátu a snídejte.
Špenátové smoothie
Ovoce se snažím pokaždé obměňovat, ale pravda je, že poměrně často se mi výsledná kombinace prostě nepovede. Když mě experimenty přestanou bavit, vracím se k téhle osvědčené kombinaci.
Na 1 porci potřebujete:
- 150 ml rostlinného mléka (udělejte si vlastní, recept níže)
- 1 hrst špenátu (klidně použijte zmražený)
- 1 banán
- 1 hrst jahod nebo bobulovitého ovoce
- 150 ml vody
- konopný protein
Vše vložte do mixéru a mixujte pár minut. Nic jednoduššího k snídani neexistuje.
Domácí rostlinné mléko
Vyzkoušela jsem už spoustu kombinací a osvědčilo se mi mixovat v těchto poměrech. Makové mléko funguje nejlíp v poměru 1:10, u mandlového je dobré přidat ještě jeden díl mandlí navíc. Do 1 litru přidávám pro lepší chuť taky 5 datlí a špetku soli. Všechny ingredience vložím do blenderu, zaleju vodou a nechám louhovat, ideálně celou noc. Potom jen zapnu blender a pár minut mixuju. Přeleju přes plátýnko a voilà, mléko je na světě.
PS: Rostlinné mléka se bohužel rychle kazí, tak si vždy udělejte maximálně litr, ať ho stihnete vypít.