Vybrala jsem moje oblíbená jídla, která často vařím ze tří důvodů. Jsou jednoduché (opravdu nemusíte umět skoro nic kromě krájení zeleniny a míchání vařečkou), základní suroviny najdete ve své lednici (a zbytek koupíte v asijské večerce) a rozehřejí i toho největšího zmrzlíka (což se teď obzvlášť hodí). A jako bonus jsou všechny tyhle dobroty veganské, takže kvůli vašemu hladu neutrpí žádné zvířátko.

Fenyklová miso polévka s houbama

Dlouho jsem fenykl buď přehlížela, nebo jsem ho nechala v lednici trčet tak dlouho, až nebyl k jídlu, ale s touhle polévkou jsem mu konečně přišla na chuť. Zkuste to taky, za tuhle léčivou zeleninku bych dala ruku do ohně.

Na kořeněný vývar je potřeba:

  • 6 hvězdiček badyánu
  • lžička chilli vloček (nebo kousek čerstvé chilli papričky)
  • kousek zázvoru
  • dvě lžíce světlé miso pasty

Koření nasucho zahřívejte v hrnci zhruba dvě minuty a až začne hezky vonět, přidejte na tenko nakrájený zázvor a zalejte pěti hrnky vody. Po dosažení bodu varu nechte vývar ještě pár minut pobublávat. Hrnek vývaru si dejte stranou, nechte zchladnout a rozmíchejte v něm miso pastu. Ta nesmí projít varem, aby se nezničily její blahodárné účinky, takže jakmile přidáte miso, hlídejte si teplotu. Nakonec všechno smíchejte.

Ingredience do polévky:

  • miska shitake hub (pokud máte sušené, nechte je aspoň pět minut namočené v horké vodě)
  • bulva fenyklu
  • tofu
  • pak choi / mizuna / jarní cibulka / cokoli zeleného, co budete mít po ruce

Na oleji orestujte najemno nakrájený fenykl (snažte se opravdu o co nejtenčí plátky), přidejte houby a tofu a zalejte vývarem. Na mírné teplotě vařte zhruba deset minut, na konec vmíchejte pak choi. Servírujte s rýžovýma nudlema, koriandrem a černým sezamem. Mňam!

Soba nudle s brokolicí

Jeden z mých nejoblíbenějších receptů, žádné jiné jídlo jsem za posledních pár let neměla víckrát než právě tohle. Je super jednoduché, zdravé a hrozně dobré, slibuju!

Potřebujete jen pár dobrot:

  • dva balíčky soba nudlí
  • hlavičku brokolice
  • kousek zázvoru
  • dva stroužky česneku
  • lžičku medu, šťávu z poloviny limetky, sójovou omáčku a světlou miso pastu

V osolené vodě vařte soba nudle, nad hrnec postavte pařáček, nebo cedník a přidejte brokolici. Brokolice se uvaří jen stoupající párou, boží hack, který z tohodle jídla dělá super rychlou svačinu/oběd/večeři. Mezitím si v misce smíchám nastrouhaný zázvor, nastrouhaný česnek, med, limetkovou šťávu, pořádnou lžíci světlé miso pasty a sójovku. Přidám cca deci horké vody, ochutnám a případně přidám jakoukoli z ingrediencí. Pak už jen do misky přidám hotové nudle, brokolici a zaliju omáčkou. Ozdobím bylinkama a chilli vločkama a baštím.

Červené kari s čočkou

Vyzkoušela jsem opravdu hodně kombinací zeleniny, různých past i omáček a tahle u mě rozhodně vede. A navíc je tohle jídlo opravdu jednoduché, takže kdykoli spěchám a nevím, co vařit, tohle je jasná volba.

Připravte si:

  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce červené kari pasty
  • lžičku mleté kurkumy
  • kousek zázvoru
  • 4 kafrové listy (když narazíte na sušené, kupte si rovnou dva balíčky a slibuju, že vám aspoň rok vydrží)
  • rajčatový protlak (passata)
  • kokosové mléko
  • zelené fazolky
  • 2 mrkve
  • zelenou čočku

Na oleji osmažím najemno nakrájenou cibuli, přidám natenko nakrájený zázvor a česnek a kafrové listy a nechám rozvonět. Po minutce přidám kari, hezky promíchám a zaleju rajčatovým protlakem (dvě deci protlaku vám budou určitě stačit). Do směsi přidám nakrájenou mrkev a zelené fazolky (nebo cokoli zeleného, co najdu doma) a nechám chvilku pobublávat (cca 10 minut). V menším kastrůlku bokem si uvařím zelenou čočku. Přidám ke směsi, zaleju kokosovým mlékem (opět zhruba dvě deci) a dochutím sójovou omáčkou. Servíruju s rýží a pak vrním blahem.

Tak domácímu vaření zdar a ať nezmrzneme 🙂