Vybrala jsem moje oblíbená jídla, která často vařím ze tří důvodů. Jsou jednoduché (opravdu nemusíte umět skoro nic kromě krájení zeleniny a míchání vařečkou), základní suroviny najdete ve své lednici (a zbytek koupíte v asijské večerce) a rozehřejí i toho největšího zmrzlíka (což se teď obzvlášť hodí). A jako bonus jsou všechny tyhle dobroty veganské, takže kvůli vašemu hladu neutrpí žádné zvířátko.
Fenyklová miso polévka s houbama
Dlouho jsem fenykl buď přehlížela, nebo jsem ho nechala v lednici trčet tak dlouho, až nebyl k jídlu, ale s touhle polévkou jsem mu konečně přišla na chuť. Zkuste to taky, za tuhle léčivou zeleninku bych dala ruku do ohně.
Na kořeněný vývar je potřeba:
- 6 hvězdiček badyánu
- lžička chilli vloček (nebo kousek čerstvé chilli papričky)
- kousek zázvoru
- dvě lžíce světlé miso pasty
Koření nasucho zahřívejte v hrnci zhruba dvě minuty a až začne hezky vonět, přidejte na tenko nakrájený zázvor a zalejte pěti hrnky vody. Po dosažení bodu varu nechte vývar ještě pár minut pobublávat. Hrnek vývaru si dejte stranou, nechte zchladnout a rozmíchejte v něm miso pastu. Ta nesmí projít varem, aby se nezničily její blahodárné účinky, takže jakmile přidáte miso, hlídejte si teplotu. Nakonec všechno smíchejte.
Ingredience do polévky:
- miska shitake hub (pokud máte sušené, nechte je aspoň pět minut namočené v horké vodě)
- bulva fenyklu
- tofu
- pak choi / mizuna / jarní cibulka / cokoli zeleného, co budete mít po ruce
Na oleji orestujte najemno nakrájený fenykl (snažte se opravdu o co nejtenčí plátky), přidejte houby a tofu a zalejte vývarem. Na mírné teplotě vařte zhruba deset minut, na konec vmíchejte pak choi. Servírujte s rýžovýma nudlema, koriandrem a černým sezamem. Mňam!
Soba nudle s brokolicí
Jeden z mých nejoblíbenějších receptů, žádné jiné jídlo jsem za posledních pár let neměla víckrát než právě tohle. Je super jednoduché, zdravé a hrozně dobré, slibuju!
Potřebujete jen pár dobrot:
- dva balíčky soba nudlí
- hlavičku brokolice
- kousek zázvoru
- dva stroužky česneku
- lžičku medu, šťávu z poloviny limetky, sójovou omáčku a světlou miso pastu
V osolené vodě vařte soba nudle, nad hrnec postavte pařáček, nebo cedník a přidejte brokolici. Brokolice se uvaří jen stoupající párou, boží hack, který z tohodle jídla dělá super rychlou svačinu/oběd/večeři. Mezitím si v misce smíchám nastrouhaný zázvor, nastrouhaný česnek, med, limetkovou šťávu, pořádnou lžíci světlé miso pasty a sójovku. Přidám cca deci horké vody, ochutnám a případně přidám jakoukoli z ingrediencí. Pak už jen do misky přidám hotové nudle, brokolici a zaliju omáčkou. Ozdobím bylinkama a chilli vločkama a baštím.
Červené kari s čočkou
Vyzkoušela jsem opravdu hodně kombinací zeleniny, různých past i omáček a tahle u mě rozhodně vede. A navíc je tohle jídlo opravdu jednoduché, takže kdykoli spěchám a nevím, co vařit, tohle je jasná volba.
Připravte si:
- cibuli
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce červené kari pasty
- lžičku mleté kurkumy
- kousek zázvoru
- 4 kafrové listy (když narazíte na sušené, kupte si rovnou dva balíčky a slibuju, že vám aspoň rok vydrží)
- rajčatový protlak (passata)
- kokosové mléko
- zelené fazolky
- 2 mrkve
- zelenou čočku
Na oleji osmažím najemno nakrájenou cibuli, přidám natenko nakrájený zázvor a česnek a kafrové listy a nechám rozvonět. Po minutce přidám kari, hezky promíchám a zaleju rajčatovým protlakem (dvě deci protlaku vám budou určitě stačit). Do směsi přidám nakrájenou mrkev a zelené fazolky (nebo cokoli zeleného, co najdu doma) a nechám chvilku pobublávat (cca 10 minut). V menším kastrůlku bokem si uvařím zelenou čočku. Přidám ke směsi, zaleju kokosovým mlékem (opět zhruba dvě deci) a dochutím sójovou omáčkou. Servíruju s rýží a pak vrním blahem.
Tak domácímu vaření zdar a ať nezmrzneme 🙂