Snídaně je moje neoblíbenější jídlo dne a klidně kvůli ní vyskočím o hodinu dřív z postele. Vždycky tomu tak ale nebylo a dlouhé léta jsem za ideální snídani považovala rohlík se sýrem po cestě do školy, nebo ještě hůř, kávu do kelímku a dlouhé čekání na oběd… Teď bych ale z domu neodešla bez společných dvaceti minut u stolu.

Abych ale ráno nekoukala do prázdné lednice, plánuju si snídani už předchozí den a když nakupuju na večeři, do košíku přihodím i rostlinné mléko, jogurt, čerstvý chleba nebo oříšky. A sezónní ovoce nakupuju vždycky o víkendu na trhu na celý týden.

Koho už nebaví avokádové sendviče a ovesné kaše, nabízím pár podzimní ranní dobroty na celý týden.

Pondělí

V neděli večer jsem hrozně ráda doma a plánuju další týden a pokud u toho kuchyň voní čerstvým koláčem, je to úplně nejlepší. Pondělní ráno je totiž s domácí sladkostí hned o něco veselejší a když vím, že mám napečeno, můžu zůstat minimálně o dvacet minut dýl v posteli. Banánový chlebíček připravuju vždycky, když nestihneme včas sníst banány. A tenhle recept používám nejčastěji. Oříšky pak míchám podle toho, co mám zrovna doma. Osvědčilo se mi namíchat si kombinaci těch vlašských, slunečnicových a dýňových semínek, nemletého máku a zlatého lnu. A když mám zbytek čokolády, nakrájím ji do buchty taky. K hotovému chlebíčku už přidám jenom čerstvé ovoce. Mňam!

Úterý

Jakmile mi na podzim začne být zima, nic nesnídám raději než japonskou polévku miso. Kuba většinou uvaří velký hrnec a snídáme ji klidně i tři dny po sobě. Je hrozně jednoduchá a suroviny můžete různě variovat. Nebojte se snídat trochu neobvykle, polévka je na ráno ideální jídlo, skvěle zahřeje zevnitř, není těžká a skvěle nabudí. Polévku většinou ještě posypu semínkama sezamu a slunečnicí nebo naklíčenými mungo fazolkami a když mám extra hlad, vařím k ní zvlášť ještě soba nudle. Namísto dashi používám vývar z řasy kombu. Svoji první polévku jsem vařila podle Kitchenette, dneska už ale trochu víc experimentuju, zejména s úpravou tofu. Oishii!

Středa

Pokud nevíte, co s úrodou švestek, není nic jednoduššího, než je svařit s troškou vody a hnědého cukru, navíc můžete použít koření, které máte nejraději. Já volím skořici, vanilku a na špičku nože badyán, ale skvělá bude i citronová kůra nebo kardamom. A kombinace voňavých švestek, smetanového jogurtu a křupavé granoly vylepší i ten nejšedivější den. Granolu si peču vlastní, smíchám ovesné vločky, oblíbené oříšky a přidám zálivku z medu a pomerančové šťávy, stejně, jako to dělá Bjukitchen. Dobrota!

Čtvrtek

Když se Kubovi nechce vstávat, zaručeně ho z postele vytáhnu, když mu slíbím, že udělám omeletu se sýrem. Do misky si na každou porci rozklepnu tři vajíčka, osolím a vidličkou rozšlehám. Ráda ještě používám hrst čerstvého špenátu, kterou přidám k vaječné směsi. Vše pak vliju na pánev s rozpuštěným máslem a vajíčka nechám jen krátce zpevnit, trvá to opravdu jenom chvilku. Na jednu polovinu omelety pak nastrouhám sýr, nejraději mladou goudu. Rychle překlopím a servíruju na talíř. Hlavní je nenechat omeletu dlouho na ohni, čím kratší dobu zůstane na pánvi, tím vláčnější bude mít chuť. Delikatesa!

Pátek

A protože v pátek už se začínám těšit na víkendové brunche, klidně snídani trochu zjednoduším. Miluju chleba s máslem, sýrem brie a pomerančovou marmeládou. Ty nejlepší marmelády jsou od maminky kamarádky Katky, která džemy a čatní prodává pod značkou Veselá marmeládová společnost. A protože na podzim snídám hrozně ráda něco teplého, k opečenému chlebu ještě uvařím jablečný, nebo hruškový kompot. Ovoce s troškou hnědého cukru, skořice a třemi hlavičkami hřebíčku nechám krátce zpěnit a ještě teplé servíruju. Pochoutka!